Online Muzej Odbačenih i Zaboravljenih Fotografija  tocka
                             
            >o skarabeju              
                             
      IME?                
       

Skarabej (lat. Scarabeus, eng. Scarab) je vrsta kukca kornjaša koji pripada velikoj porodici Scarabaeidae koju čine oko 30, 000 različitih vrsta skarabeja, a rasprostranjeni su po cijelom svijetu. Mnogi su svijetlih boja, a nekima se boje prelijevaju. Skarabeji imaju izrazito važnu ulogu u brzom recikliranju organske materije. U prošlosti znak skarabeja često je korišten kao pečat. Simbolički reprezentira spontano stvaranje, samoobnavljanje i uskrsnuće.


     
FOTOGRAFIJE?  
 

Najveći broj fotografija koje možete vidjeti pronašli smo odbačene, zaboravljene ili izgubljene, na buvljacima, starim tavanima, u podrumima ili na otpadima u Pragu(Cz), Zagrebu(Cro), Travniku(BiH) i u Subotici(SiCg). Manji broj poklonili su nam ili ustupili na skeniranje prijatelji i poznanici. Mi i dalje pronalazimo nove fotografije...

INSPIRACIJA?
 

Inspirirani smo onim što ljudi bacaju, zaboravljaju i što se čini nebitnim. Inspirirani smo ljepotom i prolaznošću. Nama lijepo nije samo ono što je novo, tehnički perfektno, ravno, simetrično, uredno, itd. Puno ljepote vidimo i u neuspjeloj fotografiji, neravnom zidu, hrđavom ključu, nespretno ofarbanoj stolariji itd. «...beauty and imperfection go together wonderfully» - Mathew Fox.

CILJ?          
 

Iako skupljamo, nismo kolekcionari. Želimo stvoriti arhiv sjećanja na nepoznate ljude i događaje i učiniti ih pristupačnim svima koji to žele. Nema sumnje, svi ćemo jednom biti na zaboravljenim, starim obiteljskim fotografijama.